Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Л. Дацов: Бюджет 2021 може да бъде под контрол, без значителни отклонения

Заради един недостатък в българската система, кризата не оказва остър натиск върху бюджета на България, коментира бившият заместник-финансов министър

гледано: 3193   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Дефицит в рамките на максимум 1,5-2% от БВП може да бъде планиран за следващата година и е препоръчително да бъде направено. Бюджет 2021 може да бъде под контрол, без да се отклонява в значителни граници. Това заяви Любомир Дацов, бивш заместник-финансов министър, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Поради наличето на един недостатък в българската система, кризата не оказва остър натиск върху бюджета на България. Това се дължи на факта, че сме недоразвити от гледна точка на социална система. България е държавата, която има много малко социални продукти като брой и като обем... Това е сферата, където най-често  нарастват разходите рязко в условия на криза и поради недостатъците в системата отклоненията на българския бюджет не са толкова големи", посочи Дацов.

По думите му "българската данъчна система е добра -  вижда се и през 2009 г. и сега как бюджетът реагира много балансирано". Той отбеляза, че налице е загуба на приходи, които за първото тримесечие са с 800-900 млн. под нивото от 2019 г. "Към момента те се компенсират и отклоненията са около 500-600 млн. лв. спрямо същия период на 2019 г.", добави той.

"500 млн. са приблизително 0,5% от БВП. Тази малка част на въздействие е доказателство, че системата реагира страхотно и е в много добро здраве".

По отношение на емисиите еврооблигации, които България емитира, Любомир Дацов заяви, че "тази сделка щеше да бъде чудесна, ако имаше доверие между обикновените граждани и правителството".

"От бюджетна гледна точка не съществува причина, нито излизат сметките, които да аргументират взимането на такъв размер дълг. Това приблизително е 4,4-4,5% от БВП наведнъж, което е огромна сума за размера на българската икономика".

Цялото видео може да гледате на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Bloomberg TV
800 млн. лв. влизат в общините, ако 2% от данъка върху дохода остават при тях